Antequera Europese Sporthoofdstad 2018

Facebookmail

Op een uurtje rijden van Malaga bevindt zich de stad “Antequera”, geflankeerd door het prachtig natuur fenomeen “El Torcal” , zeker een bezoekje waard.

Antequera (Andalucia) wordt één van de European Cities of Sport 2018. Het Sloveense Maribor is ook al zeker van zo’n titel. Meerdere steden per jaar kunnen dingen naar zo’n erkenning. Dit jaar, in 2017, zijn ze bv. met z’n vijftienen, waaronder Oostende. Als stad of gemeente (“municipality” staat in de reglementen) met tussen de 25.000 en 499.999 inwoners en een lijstje valabele initiatieven rond sport kan je een dossier indienen.

Antequera sportstad 2018

Interessanter wordt het als “European Capital of Sport”. Dat is er één per jaar. Steden (en ook gemeenten, maar dat wordt lastiger) met 500.000 of meer inwoners komen in aanmerking. Mits een ijzersterk dossier, uiteraard. Dit jaar is dat Marseille. Vorig jaar was Praag aan de beurt en volgend jaar wordt het Budapest. Algehele opwinding aan de Spaanse Middellandse Zeekust, want Malaga is de Europese sporthoofdstad in 2020, en dat wordt al ruim aangekondigd. Mag ik er nog even aan herinneren dat Antwerpen in 2013 een erg actieve “Capital of Sport” was?

Maar daarmee zijn de mogelijkheden niet uitgeput. Wat te denken, bv, van een European Town of Sport? Van 1 t/m 24.999 inwoners kan het. Bekkevoort, waar wacht je op? En als de mogelijkheden of budgetten wat te hoog gegrepen zijn voor een gemeente of stad, kan je nog altijd samengaan met wat collegae en meedingen voor een “European Community of Sport”-titel. Samen moet je tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen. Mogelijkheden legio, dus, mits je wat overeenkomt met de buren.

De officiële bekendmaking van de uitverkoren “municipalities” staat op de agenda voor 6 december eerstkomend. Initiatiefnemer Aces Europe nodigt uit in het Europees Parlement.

Facebookmail