Exposities

Facebookmail

Op deze pagina vindt u een overzicht van de lopende en komende exposities in de diverse  musea in Málaga.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en wij houden u op de hoogte van de interessantste tentoonstellingen

ENSOR ONTMOET GOYA BIJ MADAME THYSSEN

Nog tot 28 januari kan de liefhebber van uitzonderlijk grafisch werk terecht in het Museum Carmen Thyssen voor een opmerkelijke kleine maar fijne tentoonstelling. In één kamer – De “Sale Noble” -van het museum werd een ontmoeting, of confrontatie, als men wil, gerealiseerd tussen werkjes van de Spaanse grootmeester Francisco de Goya en de Belgische surrealist James Ensor.

Ensor

Op het eerste zicht verwacht je geen raakpunten of overeenkomsten tussen het werk van deze artiesten, die ook qua activiteitsperiode in de kunstwereld nog eens stevig uiteenlopen. Goya leefde in Spanje tussen 1746 en 1828, jaar waarin hij in Bordeaux stierf. Oostendenaar Ensor werd geboren in 1860en stierf in 1949. Toch zijn die raakpunten en overeenkomsten er wel, en precies in dat minder spectaculaire en ook minder bekende etswerk.

Thyssen op zondag gratis vanaf 17 uur !

Den tentoonstelling in het “Thyssen” biedt een unieke gelegenheid dat te ontdekken. Precies door de beperkte oppervlakte en het intieme karakter van de zaal waar 40 afdrukken van Goya en 12 van Ensor – ja, Goya was veel productiever dan Ensor – is er gelegenheid tot bestudering en vergelijking van de etsen op zowel thematisch als technisch vlak. En dan stel je al gauw vast dat beide artiesten in dit werk een sociale kritiek niet uit de weg gaan. En dat die kritiek verder gaat dan enige klassenstrijd maar zich eerder richt op hypochrisie, op burgerlijkheid, op corruptie, op het doen alsof. Die commentaar op bepaalde maatschappij-excessen wordt in beide gevallen doorgetrokken naar, enerzijds, de politieke en ecclesiastische wereld, anderzijds naar het macabere, het sinistere.

Bij Ensor vinden we o.a. de “Intrede van Christus in Brussel in 1889” terug, maar dus in grafische uitvoering en op postkaartformaat. En andere werkjes met maskers, karikaturen, mensen op hun lelijkst, zowel fysiek als spiritueel. Diezelfde wereld vinden we, op enkele voetstappen afstand, terug bij Goya in z’n “Caprichos” en “Disparates”.

Een universum van vleesloze gedrochten, van een debacle van solidariteit tegen zelfzucht en –redding, van morele plundering, waarin de rede het moet afleggen tegen bijgeloof, leugen en verraad.

Technisch is Goya op het eerste zicht sterker. Hij werkt met o.a.aquatint, een techniek die hem toelaat een nocturne en mysterieuze ambiance te creëren in de scènes die hij creëert. Ensor’s werk is directer en eenvoudiger. Hij is meer een tekenaar, wat hij in de realiteit ook was, maar nu met de etsnaald. Maar de combinatie met Goya en Ensor is meer dan de optelling van de aparte delen. Het is een geslaagd experiment, dat werd gerealiseerd met kennis van zaken.

Tot 28 januari in het Carmen Thyssen Museum, Calla Compañia achter de hoek van de Plaza de la Constitution. Open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 20.00u. Tickets: € 4,00 voor de tentoonstelling, € 6,00 voor de permanente tentoonstelling. Op zondag gratis vanaf 17 uur te bezoeken, wees goed op tijd om lange rijen te vermijden !

www.carmenthyssenmalaga.org.

 

Van 15 december tot 1 april kan je GRATIS  in La Termica naar de fototentoonstelling gaan kijken over het oude Malaga.

Het betreft originele foto’s uit de collectie van Fernández Rivero. De 46 foto’s dateren tussen 1854 en 1925 en nemen je mee op een historische reis door de stad.  De panoramische foto’s zijn genomen vanuit verschillende invalshoeken : op de top van de Gibralfaro, de kathedraal, Monte Calvario of vanaf de gebouwen over de haven.

Niet alleen de tentoonstelling is de moeite waard, maar ook het gebouw La Térmica.

Meestal lopen er meerdere tentoonstelling of is er wel wat gaande, van rommelmarktjes tot concerten ..

La Térmica is gelegen aan de WEST kant van de stad, dwz de kustweg af richting luchthaven-Torremolinos!

Het Centre Pompidou van Malaga is altijd een bezoekje waard.  Dit museum is gelegen op een zeer herkenbare plek in deze bruisende stad, vlakbij de haven, aan de Muelle Uno, Kaai 1, met zijn gezellige terrasjes, restaurants en winkels.

Trips2Malaga is de tentoonstelling gaan bekijken en we waren versteld van de mooie kunstwerken die men tijdens deze tentoonstelling aantreft.  Zeker de moeite waard!

De beroemde kubus van het Centre Pompidou

Trips2Malaga stelt graag de nieuwe semi-permanente expositie, die tot 2020 geprogrammeerd blijft, die het verhaal van de grote utopieën van de 20ste en 21st eeuw, via grote werken uit het Centre Pompidou.

Thematisch, chronologisch en qua multimedia omvat deze expositie zes grote hoofdstukken:  “De grote utopie”, “Het einde van de illusies”, “Set”, “De stralende stad”, “de toekomst uitbeelden” en “Het gouden tijdperk”.

De geselecteerde werken weerspiegelen de historische gebeurtenissen die onze tijd hebben gemarkeerd en die de verbeelding en de idealen van moderne en hedendaagse kunstenaars hebben gevoed.

ARTWORK : © DOMAINE PUBLIC
RYTHME, JOIE DE VIVRE, 1930

Hier enkele van de voor ons leukste, mooiste, artistiekste…

Ga je op zondag dan kan je gratis binnen vanaf 17 uur ( goed op tijd zijn om niet te lang in de rij te moeten staan), nadat je bent gaan kuieren langs de talrijke gezellige marktkraampjes !

Picasso Museum 

24/4-17/9 : Bacon, Freud en de Londense School lees meer

 

La Térmica

 La Térmica is een cultureel centrum in Málaga, gelegen in een prachtig gebouw.

LA TERMICA

De tal van tentoonstellingen zijn meestal gratis toegankelijk.

Tevens kan men er workshops volgen en worden er regelmatig events georganiseerd.

Trips2Malaga zal u zo veel mogelijk  informeren over belangrijke events en interessante tentoonstellingen.

U kan La Térmica volgen op FB  klik hier 

U vindt La Térmica hier

 

 

 

 

 

 

Facebookmail