Het is weer bijna Feria : waar FEESTEN centraal staat !

Op vrijdag 11 augustus om middernacht wordt het startschot gegeven van de DE Feestweek voor de Málagueños met een prachtig vuurwerk nabij de haven! Trips2Malaga

Het begon ooit allemaal op 19 augustus 1487 wanneer de Katholieke Koningen, Ferdinand en Isabel de stad Málaga terug in handen kregen na een overwinning op de Moren. Samen met deze herovering gaven ze hierbij het beeld van de beschermheilige van Malaga, de Virgen de la Victoria, terug aan de Malagueños.Trips2Malaga

De eerste feestelijke herdenking vond plaats op 15 augustus 1491, op de Katholieke feestdag Maria-Hemelvaart.  Maar met slechts één dag feest namen de Málagueños geen genoegen en door de jaren heen werd het een volle week feest ! Om te eindigen op 19 augustus: lokale feestdag ter herdenking van de herovering van Málaga door de Katholieke Koningen

Pas in 1887 werd de originele dag van de Reconquista aangenomen als de start van de Feria in Malaga en werd ook de processie van de Virgen de la Victoria geïntroduceerd. Deze religieuze parade stond in het teken van de binnenkomst van het Katholieke Koningspaar in Málaga en tegelijkertijd vonden diverse andere evenementen plaats waaronder bloemenmarkten, concerten en stierenvechten.

Behalve het spectaculair vuurwerk is het zeker de moeite waard om op zaterdag 12 augustus af te zakken naar het mooie stadhuis aan de Paseo del Parque.  Daar kan men de start bijwonen van de optocht van de  Romeria de Santa Maria de la Victoria die eindigt aan het Santuario de Nuestra Señora de la Victoria, waarbij tevens de overhandiging van de stadsvlag plaatsvindt. De bijeenkomst start omstreeks 10 uur maar de eigelijke kleurrijke optocht vertrekt pas omstreeks 11.30 uur.  

De volgende route wordt gevolgd: Paseo del Parque, Plaza de la Marina Alameda, Puerta del Mar, Atarazanas, Arriola, Santa Isabel, Carretería, Álamos, Plaza la Merced, Victoria, Compás de la Victoria, Basiliek.

Voor de optocht houdt de burgemeester van Málaga een korte toespraak waarna de optocht start van de prachtig versierde koetsen en paarden met de traditionele uitgedoste señoritas en señores! De señoritas die niet deelnemen aan de stoet, hebben alvast hun nieuw flamenco kleed aan.  Ik vind het prachtig en zou best het ook willen aantrekken, mocht het niet zo zwaar en warm zijn!  Trips2Malaga

Burgemeester van Malaga met stadsvlagTrips 2Malaga


Trips2Malaga

Dag en nacht feest :                          Feria del Día en Feria del Noche

De Feria van Málaga heeft plaats op 2 verschillende locaties! Dubbel feest dus! 

De Feria del Día, van ongeveer 14 tot 19 uur, speelt zich vooral af in het historisch centrum van de stad, met als startplaats de beroemde en nu overdekte Calle Larios.  Vooral jongeren en toeristen vinden hun weg naar hier.  Een minder fraai beeld zijn de talrijke jongeren die al, onder invloed van de hitte en de nodige illegaal gekochte drank ladderzat tegen de ene of gene gevel hangen.   Als je hier geen aandacht aan besteedt, is het wel leuk om de sfeer op te snuiven en vooral de Spaanse jonge en minder jonge schonen uitgedost te zien in hun traditionele flamencojurken die de Sevillanas dansen. Er is een strakke choreografie die bestaat uit 4 coupletten met een vast aantal maten.  Zelfs voor mij als gewezen danslerares is het een opgave om deze naar flamenco verwante dans onder de knie te krijgen. Maar ooit wil ik uitgedost in het mooiste flamencokleed de Sevillana dansen op de Feria.  Een mens moet zich doelen stellen nietwaar? 

Daarnaast kun je er genieten van de heerlijke geur van DE bloem van Málaga, de Biznaga,  deze zelfgemaakte bloem met jasmijnblaadjes die wel haar geur na een paar dagen verliest.  Uiteraard kan je overal de typische tapas eten en  genieten van het speciale Feria-drankje van Malaga: Cartojal. Dit is de typische zoete witte wijn van Malaga die je overal in de stad wordt aangeboden. In de souvenierwinkeltjes en kraampjes kan je een halsketting kopen met een speciaal Cartojal-glas, dat je naar hartewens kan laten bijvullen.   Zelf vind ik het drankje te chemisch en ben ik bang dat het me knock-out slaat, maar er zijn er uiteraard altijd die het lusten.Trips2Malaga

Feria in de stadTrips2Malaga

Feria de Noche 

Aan het congrescentrum, net buiten de stad, gaat het feest door tot in de vroege uurtjes.  Net als in andere grote Andalusische steden wordt de Malaga Feria officieel gevierd op een groot festivalterrein , Real del Cortijo de Torres, met daarop meer dan 240 CASETAS of paviljoenen. Deze mooi gedecoreerde bouwsels behoren toe aan verenigingen, broederschappen en bedrijven en ze verwelkomen zowel Malaguenos als toeristen.  Bijna elke caseta serveert tapas of paella en de nodige drankjes. Op vele plaatsen staan er dansers en muzikanten klaar om het beste van zichzelf te geven tijdens een show en brengen zij ondermeer de flamenco, copla of verdiales dans. Maar er zijn ook casetas die gericht zijn op een jonger publiek met hedendaagse muziek.  

Vooral de ingang van de Feria de Noche is enorm mooi om nog maar te zwijgen over de feestverlichting ..
 het lijkt wel Kerstmis in de zomer !

Het lijkt wel Kerstmis in de zomer !


Trips2Malaga


Trips2Malaga

Jong en oud met een traditie van plezier op de kermis gaat zich hier kunnen uitleven.  Op de Feria van Malaga ontdek je attracties die je nog nooit in eigen land hebt gezien.  Ook het grote aantal en de oppervlakte van het terrein spreken tot de verbeelding.  Goedkoop zijn die attracties zeker niet, maar toch zie je lange wachtrijen voor de meest spectaculaire constructies en is de Feria duidelijk een gezinsgebeuren.  We vermoeden dat families ervoor sparen en dat het bezoek aan de Feria een jaarlijks hoogtepunt voor het ganse gezin is.

Trips2Malaga

Het einde van de Feria op 19 augustus gaat gepaard met de historische parade. Tijdens deze parade wordt de intrede van het Katholieke Koningspaar herdacht. Deze viering begint met de overdracht van de stadssleutels aan de Abanderado op Plaza de la Aduana en eindigt in calle Alcazabilla, bij het huis van het Estudiantes Broederschap.

Op maandag is iedereen moe en voldaan en vele feestende Malagueños gaan dan op vakantie om uit te rusten.  Er zijn echter vele inwoners van de stad die tijdens de Feria de stad ontvluchten, een beetje zoals de Gentenaars tijdens de Gentse feesten, en zij keren terug om te genieten van de rust …. 

Opmerkelijk is ook dat vanaf 19 uur de schoonmaakdiensten op volle toeren beginnen te draaien om de stad weer aantrekkelijk en proper te maken van de volgende dag.  Een pluim voor hen! 

Wil je het volledig programma over de Feria 2018 dan verwijs ik graag naar de gids van collega Sander Klomp van de site Dit is Malaga. 

Ik geef hier onder even de link om het programma te downloaden

Download nu de gratis minigids “Dit is de Feria van Málaga 2018”

Ben je nu in Andalucia, breng dan zeker een bezoek en beleef deze unieke ervaring.  Of plan je vakantie voor volgend jaar voor en na 15 augustus 

Trips2Malaga brengt verslag uit 

hou onze FB pagina in de gaten ! 

alsook 

Instagram 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *